Dikkat Psikolojisi

Kategori:

Yazar: Theodule Armand Ribot
Çevirmen: Burak Erdoğdu
Orjinal Adı: The Psicology of Attention
ISBN: 978-605-9755-10-8
Sayfa Sayısı: 96
Ebat: 13,5×21 cm
Kağıt Kalitesi: 70 gr. Enso
Kapak Cinsi: Amerikan Cilt
Dil: Türkçe
Fiyatı: 44 TL
Çıkış Tarihi: Mart 2016
Basım Bilgisi: 1. Baskı
Kategori: Psikoloji
Dizi: Prorenus

Öğrenme ve zihinsel gelişimin olmazsa olmazıdır dikkat. Gerek günlük hayatımızda, gerek mesleki yaşantımızda, gerekse eğitimimizde üzerinde durulması gereken bir kavramdır. Bu nedenden ötürü psikiyatri ve psikoloji biliminin önemli oranda ilgi alanını oluşturur. Dikkat Psikolojisi’nde yazar dikkat konusunu tüm yönleriyle incelemiştir. Beklenmedik koşullarda dikkatin doğru odaklandırılışı, ani gelişen durumlarda dikkat seviyesinin nasıl artacağı ve vücudun eş zamanlı olarak salgılayacağı hormonların görevleri yazar tarafından açıklanmıştır. Ayrıca dikkat seviyemiz hayvanlar başta olmak üzere doğal yaşam içinde en başta gelen hayatta kalma mekanizmasıdır. İyi işletilmesi halinde dikkatli bir organizma daha uzun yıllar hayatta kalabilecektir. Yazar tüm bunlara ek olarak dikkatin ne kadarı bilinçlidir ne kadarı değildir? Dikkatimizi ne kadar otokontrol altında tutabiliriz? Sorularına da cevap vermektedir.

Théodule Armand Ribot; (1839 – 1916) Fransız psikolog. Ribot önce Sorbonne’da, sonra da Collège de France’da profesörlük yaptı. İlk Fransız deneysel psikoloji kuramcısıdır. Çalışmaları kişiliğin psikofizyolojik öğretisi doğrultusundadır. Araştırmaları sonucu belleğin çözülme yasalarını ortaya koymuştur. En az durağan anılar, en son, en karmaşık ve en az duygusal anlama sahip anılar olup kolayca kaybolmakta, heyecanla yüklü en eski anılar ise çok büyük bir dayanıklılığa sahip bulunmaktadır. Ribot bireyin psikolojik gelişimi üzerine detaylı incelemeler yapmış, fiziksel yaklaşımlarda bulunmuş önemli bir psikologdur. Her türden spiritüalist tutumu dışlayarak yalnızca bilimsel ilkelere dayanan kuramlar geliştirmiştir. Bunun yanında zihinsel hastalıklar üzerine de eğilmiş ve bu konularda da çalışmalarda bulunmuştur.
Arthur Schopenhauer ve Herbert Spencer ile birlikte psikolojinin genel prensipleri üzerine çalışmalarda bulunmuş ve birçok makale yayınlamıştır. Makalelerinde genel itibariyle fiziksel öğelerin önemine dikkat çekmiştir. Türkçeye çevrilmeyen çok sayıda makalesi bulunan Ribot fizyolojik etkilerin önemi üzerinde durmuş ve çalışmalarına hep bu çizgide devam etmiştir.